Oct 21, 2015, 7:12 PM

Родна история 

  Poetry » Civilian
343 0 0

Родна история

 

Що толкоз българинът сторил е,

за да е вечно изигран, злочест ?

Учителят ни по история

не знаеше, не знае и до днес.

 

Страната ни беда белязала -

пропила се дълбоко в угарта -

от Сара, Дизраели рязана,

евреите спасила от смъртта,

 

в световните войни-агонии

на губещите в лагера била,

но не за да владей колонии,

а да възвръща родните поля,

 

виновна” пред гиганта източен -

несмачкана от хитлеристки танк -

дали че неподготвен, изтощен

войната кара го да плаща дан

 

за кървавата вакханалия,

селяци где без жал със глад морил,

разстрелвал свойте генерали, а

бетонните си бункери взривил?

 

От робство за освобождение

народът ни е връщал кръвен дълг,

воювал с Райх по принуждение

(какво да стори друго би могъл ?).

 

След туй - концлагери, червен режим,

отвикване от свобода ... Дълбай

ума въпросът на какво дължим

таз орис - къртовска борба без край.

 

© Владимир Костов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??