Добре сте ми дошли, пияници!
добре сте ми дошли, другари!
Свалете тежките раници
и кой каквото носи да вади!
... да си разкажем кой къде е ходил,
нейде да си чупи главата
и кой изгубен е бродил
по тъмно навътре в гората...
... кой, премръзнал до кости,
реки студени е газил
и прострял мокри дрехи да съхнат,
шишенце с ром е извадил...
... как сърните изяли
туй, що събрал да си сготви
и вечер гладен си легнал
в чувала вехт да се стопли...
... как някой буря го свари,
нейде по пусти поля,
три дни в палатката чакал,
но накрая говорил с дъга...
... и да пием за тез, дето ги няма
(не ще ги и видиме вече),
но там в планината голяма
те стигнаха най-надалече...
© Марин Димитров All rights reserved.