Jan 5, 2021, 11:52 AM

Седемте смъртни гряха 

  Poetry » Phylosophy
348 1 0

СЕДЕМТЕ СМЪРТНИ ГРЯХА

Първи смъртен грях е ГОРДОСТТА.
С нея идват наглостта,
злорадството и озлобление.
Лекарството за нея е СМИРЕНИЕ.

Втори смъртен грях е ЗАВИСТТА.
от всичките, най- лошата злина
срещу Божествената доброта.
Лекарството се крие в ЛЮБОВТА.

Трети грях на злото е ГНЕВЪТ
Дяволската воля за убийство и грехът
за Лъжа, Раздора и Презрение
Лекарството за него е ТЪРПЕНИЕ

Четвърти смъртен грях е ЛЕНОСТТА
за всичко без охота и желание
донася бремето за отчаяние.
Лекарството е в СИЛА НА ДУХА.

Пети смъртен грях е АЛЧНОСТТА.
с хазарт, измами, кражби и властта
на светотатството от зло усърдие.
Лекарството е само МИЛОСЪРДИЕ

Шести смъртен грях е ЛАКОМИЯ
за пиене, храна и страст към търговия
За загуба на разум и съзнание
лекарство тук е ВЪЗДЪРЖАНИЕ.

Седми грях на злото е РАЗВРАТА
палач на тялото, убиец на душата
в беазсилие от изкушение в безпътие
Лекарството е ЦЕЛОМЪДРИЕ.

Изкупление от греховете има
в бичуване с камшик и милостиня
Плодът на всеки пост за изкупление
е вечното блаженствено владение.

д-р изк. Иван Лапатов

© Ivan Lapatov All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??