Jun 20, 2022, 6:31 PM  

Сега хоризонтът ми – линия равна 

  Poetry » Phylosophy
262 0 8

В сърцето ви птиче е златен компасът,
в маршрути небесни душата лети
на длан те света ни човешки поднасят,
с човешките мравки – зарили пети,

 

в пръстта и калта. Те – осли твърдоглави,
уж имат по пет сетива и души,
но, мъничка птичко, какво да се прави?
Роденият в грях е роден да греши.

 

Седя на терасата тялом, а духом,
съм свитото птиченце в къща от кал.
Небето безжизнено, синьо и сухо
ме пита: — "Дали си, човеко живял"?

 

Живеех аз, птиче, но беше отдавна,
мечтаех, дори неведнъж полетях.
Сега хоризонтът ми – линия равна,
а старост е другото име за страх...

 

Навярно ако ме оставят на мира,
за миг сини синци небе ще сплета.
И птичето в мен, дето в клетка умира,
ще литне прегръщайки с песен света.

 

Ти мъничко, крехко, но волно пернато,
перце от крилцето си само ми дай!
Не мога човек да остана, когато,
земята за хищници само е рай...

 

© Надежда Ангелова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??