Ша тря'а да та пробвам!
Ша тря'а да та пробвам!
Имаш вид на държелива.
На простотии явно носиш
и през първа цедка мина.
Има още да та пробвам –
спретнах даже списък:
и на якост,
и усукване,
и огъване,
и опъване,
на химични реакции
и електропроводимост,
и носиш ли на бой,
и на пиене,
(сръбската музика не я коментираме),
ша та пробвам с траш,
с копане на картофи,
бране на царевица и коприва,
че пролетно време връхчетата ям ги на салата,
на три километра с товар
през дива местност ша та пробвам,
ша та пробвам едновременно да правиш:
а) таратор;
б) шопска салата;
в) да пържиш картофи,
докато цепиш дърва за тавата с мармалад на огнището,
че са ми заети ръцете да ма'ам карти
с пичовете от махалата,
да възстановяваш капачки
от ланските буркани,
да зареждаш бидоните с кисело зеле,
да вариш ошав,
държиш ли на дълъг път с тесни обувки -
и туй е важно да се знае,
к`во ти е мнението за тясна кухня
и студена баня,
мусака как правиш,
ша издеяниш ли месец цял
без телевизия – в петък само
руски филм,
че „Калина Алена” ми е най-любим,
можеш ли сутрин рано да чистиш сняг,
и ако е да – колко често,
а да палиш „Москвич”-а с манивелата?
А да хвърляш дърва нощно време в печката?
А да връзваш корда на кукичките?
И да чистиш каракудата?
Можеш ли?
Да цедиш от целината сок
и да ми свириш с виолончело?
Да изведеш формулите за
тангенс и котангенс, можеш ли?
Да инсталираш Vista-та
дали те бива, че я не разбирам?
А да сметнеш обем на пресечена пирамида?
И да обясниш човешки
практическата логика и порядъка на дискурса
(Бурдийо и Фуко), ще можеш ли,
че нещо хич не ми е ясно?
И ако след всичко туй
намериш сили да ми се усмихнеш…?!?!!!
Баси!!!
Паля „Москвич”-а!!!
Веднага!!!
Тръгвам!!!
Ще ти купя карамфил!
И тенджера!
И ръкохватки!
И сешоар!
И ролки!
Че и пеньоар,
при това на баклави!
И хавлиени чарапи, бели!
И сабо!
И молив за устни!
За да бъдеш
ВинагИ КрасивА!
Ти!!!
Ъв моите очи!!!
Погледни сега навън –
ДОЙДОХ!!!
© Роберт Кулиани All rights reserved.
Понякога.