***
В моята градина
посадих си цвете,
ето, че порасна
посред ледовете.
С бяла главица -
безстрашно мъниче,
от студ не се плаши!
Това е .............
***
Като риба чудновата
плува тя без страх в морето,
сребърна й е косата
и с очи като небето.
Дъщеря е на Нептун,
пори морските простори,
а приятелят Делфин
с нея сладко си говори...
Вместо мънички крака
има си опашка тя!
Е? Познахте ли, дечица,
коя е тази хубавица?
***
Имам малко животинче,
спи на шарено килимче,
цял ден мърка и лудува,
само мишчици ловува.
С лапички лицето мие,
в чашата наднича,
млякото ми да изпие
най-много обича.
***
Цял ден звъни и не спира -
толкова хора къде ли побира?!
Говори чрез него целият свят.
Я кажи, не ти ли е познат?
***
Сбирам облаци в небето,
развилнявам и морето.
Мръщи се студено време
като тежко, трудно бреме!
Вия в селските комини,
волно тичам из долини,
духам силно като хала.
Никой с мен не се задява!
***
Не съм, деца, Ламя,
ала отворя ли уста,
през мене влизат всички
хора, животни и птички.
***
С дълги уши съм,
живея в гората,
ала много съм страхлив.
Всеки шум
във тишината
в миг обръщам в бяг див.
***
Ако пекне слънце
всред дъжда,
ще се получи красива,
пъстроцветна.........
***
Клоните ми са високи,
вият птички в тях гнезда
и дечица босоноги
ме катерят през деня.
Разни малки животинки
за хралупа ме използват,
корените ми дълбоко
земните недра докосват.
***
Братовчед ми Коня
бил най-силен, казват,
ала по неволя
само мен товарят!
Че инат съм, знам,
и не ме долюбват всички,
а ревът ми е познат
на животни и на птички...
***
Държат ме в ръчички
всички дечица,
с мен буквите пишат -
нали съм умница.
Грешки поправям,
дори да съм малка
на всички помагам!
Аз съм ....................
***
Аз съм бяла и червена,
кича детските ръце,
нося радост и веселие
и усмивки от сърце!
***
Бяла птица съм от Юг,
идвам пролет тук.
Имам тънички крака,
в блато жабчици ловя.
С клюна тракам трака-трак.
Аз съм ...... дългокрак!
***
Цял ден Слънчо гледам,
имам вкусни семенца,
жълто съм на цвят
и на мазнини богат!
***
Тракам неуморно
и минутите броя,
без мен е невъзможно
да се справиш през деня.
***
Най-много обичам банани,
живея в далечни земи,
цял ден по дърветата тичам
и правя безбройни бели.
***
Имам къща на гърба,
смело ходя под дъжда!
***
Цял ден работя,
не спирам,
от пъстри цветенца
медец събирам.
***
Пълно съм с вода солена,
в дълбините ми кипи живот,
в синьо-зелена премяна
се кипря пред морския флот.
© Бехрин All rights reserved.