Сила
И понеже съм хвърлил щастливия зар
със жените, ви казвам, повтарям изрично,
че не ми е съвсем по вкуса Жана д'Арк.
Не харесвам по правило мъжки момичета.
Битието сурово не вярва в слова,
по спартански духа и плътта ни калило,
ала женската сила се крие в това:
в слабостта да показва и ревност, и милост.
В непонятната дързост на всяка жена
от кръчмар, дето псува по-дълго и грозно,
няма грамче геройство, ни чужда вина,
а съшита наедро премислена поза.
И жени не харесвам със нрав обигран,
дето влизат в еднакви обувки с мъжете.
Да не виждам жени, възкачени на кран,
с тежък гаечен ключ, вместо с дяволско цвете.
Ни жени с панталон, вместо в рокля. Дори
и без рокля жената е дваж озарена.
Троя падна среднощ. И във ранни зори
всеки мъж пожела да избяга с Елена...
© Ивайло Терзийски All rights reserved.
Красив стих, Ивайло!