В редици наредени,
изпъчили гърди,
маршируват синове,
чеда майчини добри.
Щиковете им блестят
в небесата над тях
железни F-ки кръжат.
Верижен звяр нивата разравя,
над безплодната поляна взривове кънтят.
На парчета раздробени
войничета сенат покосени!
Радиото пращи, бучи:
„- Напред, напред врагът коси!“
Сред огън и шрапнели
умират божествени души!
Зад тях дявол
в сако
нагло мърмори в сутрешните новини:
„- Към победа, напред войните ми“
А неговото дете,
с бяло носле
на Малдивите гръбчето си пече!
Реки от кръв давят младостта,
старци в меки кресла
обсъждат следващата „славна“ война!
© Васил All rights reserved.