СЛОВО ЗА ПОЕТА
В памет на Радко Радков
Огромен е вселенският ти дух,
а коренът му български остана!...
Тук ти не чу достойното „Осанна”...
Прости ли днес на всеки ням и глух?...
На Академията френска кавалер,
по-късно - и със кръста ù закичен...
Съдба световна слава да облича,
стихът ти обладава днес размер!...
И как ли възрожденската ти кръв
напипа таз балканска жилка стара,
та два пъти печели „Солензара”
и сред поетите в света застана пръв!...
Ти - жив класик, талант недостижим,
Светите братя Кирил и Методий
възпя в похвално слово. Даже в Рим
и папата със чест те изпроводи.
Възторжено почете паметта
и на Апостола на Свободата,
припомни в слово делото му свято
след толкова обесени лета!...
Как хилядите строфи наизуст
извираха от твоя глас напевно!...
Завръщаше ни във епохи древни...
Днес този свят без теб остава пуст...
На мереното слово връх си ти
и в твоите божествени сонети
с премерен смисъл всяка дума свети,
преди във вечността да отлети!...
А ти лежиш, но не и повален -
поуморен от тежката си слава...
Не би желал дори на враг такава
съдба на връх - от низини пленен...
... Огромен е вселенският ти дух,
а коренът му български остана!...
Тук ти не чу достойното „Осанна”...
Прости ли днес на всеки ням и глух?...
П.П.: Днес в 14 ч., на централните градски гробища в гр. Габрово ще бъде погребан този велик наш и световен поет, този достоен българин, почетен гражданин на гр. Габрово!
Поклон пред светлата му памет!
http://www.youtube.com/watch?v=mSZk2qsBCKA
© Ванилин Гавраилов All rights reserved.