Dec 8, 2022, 10:10 AM

Спомени за студените дни 

  Poetry » Other
230 1 4

 

Умирахме от студ, Господи, колко беше студено.

Дъхът ти излизаше, сякаш си парен локомотив.

Елите бяха се превърнали в коледна украса, побелели от сняг.

А времето често бе хубаво, имаше такива тихи дни.

Нямаше как да останеш в хотела когато навън е толкова бяло и синьо, и излизахме навън уж да караме ски.

Учехме се да балансираме - тежестта тук, или там. 

Така и не се научихме, затова просто ходехме в снега, който скърцаше под краката ни, падахме по гръб, и разпервахме ръце.

Нямаше нищо по-хубаво на света от камината в механата с котарака до нея.

Когато навън е студено, а ти си на топло, сгряваш своите вкочанени крайници, пиеш чая си с капачка ром, топлиш си ръцете, котката мърка и преде, говориш много, защото още не сте се наговорили, после сервитьора идва когато си поръчаш кафе и казва:

Само един момент да размразя водата и ще е готово.

Тогава разбираш колко си далеч от всичко, и колко на високо си се качил.

Сега се сещам, не мога да повярвам че е имало такива дни, но тогава нищо не ни болеше, колкото и да падахме и да се търкаляхме, а времето често бе тихо и синьо. 

Имаше и такива дни.

 

 

 

 

 

 

© Svetoslav Vasilev All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??