Dec 22, 2009, 8:45 PM

Страст 

  Poetry
806 0 1

Отново туй безсънно нетърпение,

отново туй стремително прозрение,

отново туй чаровно вдъхновение,

отново туй томително съмнение.

 

Отново ме обгръща туй светление

и плискат ме потоци златоструй,

отново ме разкъсва туй мъчение

и чернят ме вълни на грозна буря.

 

Отново туй кървящо изкупление,

избликващо жарава и искри,

отново туй трептящо провидение,

въздигащо блуждаещи зари.

 

И както всеки път е тъй внезапно,

но тъй прекрасно във искрящия си взрив

и тъй огромно, диво, и пламтящо

в тъй краткия, пронизващ леден миг.

 

Отново пламъците на жестоки страсти,

първични, висши, сплетени в венец,

разгарят се и палят живо тяло,

пожарят гневно, стенещ си живец.

 

Отново моли се душата за пощада,

от жарещия огън разярен

и все по-трудно се отърсва, горко страдаща,

от тежкия, студен, пропадащ лед.

 

Отново вие - мъчни, грешни страсти,

владетели на клетата душа,

на вас оставен, завладян стремглаво,

на вас е изборът - към ад и рай.

 

И няма на света по-тежка орис,

и дори из звездния Всемир,

по-остра мъка и по-тъмна безнадеждност

от несподелен любовен вик.

 

Отново прося вас: не ме корете, страсти,

прегръщам ви и целият съм ваш,

но страстно моля ви: сърцето пощадете,

че то едно е само - за мене и за нас.

 

 

 

© Пламен All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • С голямо удоволствие искам да кажа, че и това твое стихотворение много ми хареса, не подозирам, че в мъж може да се крие такава страст. Наподовяш стил на Яворов, определено. И за мен той е един сред любимите ми поети.
    А аз страстта бих описала така:
    http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=161762
Random works
: ??:??