Слънце - огън водата напива
и разбужда петлите,
в будни нощи мома-самодива
двора премита.
Рано сутрин момци-годежари
дома ще притичат...
тежък тъпан със майка ще жали
и ще нарича...
На косите пониква босилек,
тежка плитка снагата прегръща.
Идат хали, виелици идат,
годежари не връщат...
А във къщи, намръщен, стар татко
ще стои на вратата...
Насаме ще поплаче - за кратко.
И ще проводи момата.
© Румяна Славкова All rights reserved.