Jul 19, 2006, 10:34 AM  

Съновидение 

  Poetry
528 0 7

I

Нощта загръща в тъмна роба,

контурите на морната земя

и ражда изпод черната утроба,

звезда далечна с бледа светлина.

 

Полянките в горите Тилилейски,

огласят с трели сънено, щурци,

проскърцват буки в сечища замрели,

блуждае огънче сред блатните треви.

 

В дън горите приказни и змейски,

сред пусти свлачища, скали,

вакханалия – пир “юдейски”,

край буен огън се върти.

 

Самотен дъб в страни тъмнее,

разцепен от светкавица на две,

а в клоните му, веч живот не тлее –

изсъхнало е, гордото сърце.

 

Че ката нощ в потайна доба,

пристигат зверове на куп,

когато вой в протяжна злоба,

завърши с хрипкав, грозен звук.

 

Тогава тук, витае злото.

И под могъщата корона,

присвил безжалостно окото,

приседнал царствено на трона

с човещки черепи окичен,

величествен и безразличен

към веселбата на тълпата,

Вампирът  тартор на съдбата

на нощните нечисти сили,

повдига черната си лапа

и знак подава за гуляя...


До призори – тогаз в омая

последни призраци се носят,

свърталището опустява

и дяволска мъгла застила

с кълба от синьо-бяла свила,

скалите, пясъка, дървото...


Скрибуца лекичко ведрото,

на стар геран, отдавна изоставен

от Господ и от хората, забравен.

 

При него, денем вятърът не вее,

безлюдно е и все пустее,

и тишина крещи отвред...


Тук слънцето не хваща ред,

че тъмни облаци със плът,

преграждат неговия път.

 

II

От тъмнината ражда се страха.

Във тъмнина протичат дните.

От тъмнина, създаден е света

и в тъмнината, има светлина.

 

В съня сънуваме зора.

В съня, зоват на път звездите.

В съня, протягаме ръка

и впрегнали в юзди съдбите,

отлитаме в далечен път,

проникнат от праха на дните

и лек е земния ни кръст,

от вихър носен –

на мечтите.

 

III

Часовникът тиктака в мрака

и тишината лекичко звънти,

отворен е прозореца – луната,

блести сред хиляди звезди.

 

Морето пее своя песен –

далечен плясък на вълни,

довява полъх...Иде есен...    

В безкрая, изгрева гори.

© Бостан Бостанджиев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • "Нощта ражда из мъртва утроба

    вековната злоба на роба:

    своя пурпурен гняв -

    величав." Гео Милев, "Септември"

  • От един ден съм в този сайт, а видях толкова произведения,които просто ме оставят без дъх!И това е едно от тях...поздравявам те за таланта ти...дано някой ден те достигна...макар че не виждам база за сравнение
  • Прекрасно,прекрасно,прекрасно...!!!
    Поздравявам те,Касиус!
  • истинска възхита от мен!
  • Невероятен полет на въображението! Образност която кара читателя да потръпва. Браво!
  • Успял си! Стихът ти е отличен... и като идея, и като техника!
  • Прекрасно,просто прекрасно!Поздравления!Браво!
Random works
: ??:??