Jun 16, 2023, 8:50 AM

Ти българче си 

  Poetry
178 1 7

“Ти българче си,“ ми каза с усмивка мама

и с любов целуна челото ми сутринта

преди да ни покаже на мен и сестричката ми по-голяма

училището, в което в събота ще учим... ех, каква беда!

Аз на шест съм, много малък,

но с въпроси любопитно опознавам си света.

“Как българче? Нали в Испания си ме родила?“

не усетих как попитах, просто ей така.

Отново мама се усмихна и приседнахме при розичка една:

“Да, испанче си по документи, туй не е лъжа,

но във вените ти детски юнашка кръв тече и знай, че

от Балкана горд и морето Черно винаги ще се вълнува

чистата ти, смела, непобедима българска душа.

С приказки на Каралийчев вечер те приспивам.

С попара сутрин сбираш сили за деня.

Със “Зайченцето бяло” щом си тъжен те разсмивам,

нали “Народна топка” е най-забавната за теб игра?

Не ги наричат дедите ти конкистадори,

Америка не са открили, но пък за това

от царе и канове непобедими е треперела империя и не една.

А после с векове опитвали османците да ни погубят,

но с щит и воля опазили са българите мъничката днес земя.

Дързостта на Левски, сине, в твоите очи откривам.

От земята на Орфей си, за това звучи ти тъй ангелски гласа.”

“Щом толкоз славни сме, кажи ми, мамо,

защо с татко сте дошли накрай света?”

“Очаквах да ме питаш, но отговорът искрен няма

да зачеркне любовта ни и да подмени кръвта.

Лета горещи по родните поля очаквай

и знай, че твоя е най-добрата баба, и туй не е шега.

В училище не мързелувай, АБВ учи прилежно,

с родна реч откривай във всяка книга нови чудеса

и звънец последен в слънчев юни, ей туй е неизбежно,

ще викне силно: “Българче си! Догодина пак при нас ела!“

 

 

11.06.2023 Ким Джаксън

© Боряна Христова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Стойчо, здраве и успехи на първолака! Благодаря! 🍀
    Мари, сърдечно благодаря за милите думи! ❤
  • Поздравявам те не за поетичното майсторство, Боби, а за това, че с тези думи ще накараш всяко българче, родено в друга държава, да заобича страната ни! 👍Родолюбието се предава с кръвта, а тя тече във всички дечица, дори и в тези, които още не са прекрачвали границата на България. Стига да има такива учители по българщина като теб! 🌹💖💋
  • И ние бяхме далече един от друг, но младите намериха решение :върнаха се в България!
    И малкият научи български перфектно,тази есен ще е първолак!
    Много хубаво и оптимистично стихотворение.
    Поздравления, Боряна!
  • Радвам се за вълнението ти, Нинка и благодаря! ❤
  • Много ме развълнува, Ким! Браво!
  • Дано, Джаки! Учителките тук се стараят /едната е майка ми/ да им преподават така, че да им е интересно да учат български език, история и култура. Вярвам, че и в другите чужбини е така. 😉 Благодаря ти! ❤
  • Хареса ми! Дано така е с всички деца, които живеят зад граница!
Random works
: ??:??