Протоколно подредени –
вляво, вдясно и в средата,
те са болно разделени –
в мозъците и в сърцата...
Повече от две декади,
пръст, поставили на спусък,
се обстрелват с канонади
от словесен вой и съсък...
„Вие!”, „Ние!”, „Ние!”, „Вие!” –
сякаш, че ехтят шрапнели!
Всеки гледа да надвие
своя враг по децибели...
Няма спор, на опоненти
им приляга препирнята...
Затова са в парламента
родните ни депутати...
Но едно е – спор да ражда
нещо умно и градивно,
и е друго – да подклажда
пререкание противно!
Или вместо с аргументи
и с резон да опонираш,
с изрази безпрецедентни
грозен бой да провокираш!
Депутати... Парламенти...
Парламенти... Депутати...
В най-нищожните проценти
рейтингът им зачепати!
Иначе, по Конституция,
а и по предначертание,
е най-висша институция,
то – Народното събрание...
Цял народ го номинира –
да е първо по значимост...
А в анкети го класира -
на последно по търпимост ...
И наистина, де факто,
тази стряскаща класация,
е такава все, от както
в нас бушува демокрация...!
Там, на сградата векуват
три слова – проникновение!
Сила, за да съществува –
нужно е съединение...
Всеки българин ги знае
и на ум си ги повтаря...
И съзнава, че това е
истината за България...
Но избранниците днешни,
май, че са на друго мнение?!
Трите думи ли са грешни?
Или те са в неведение?
Даже пред иконостаса,
ще го кажа с възмущение:
Всички тези господа са
тяхното опровержение...
Мисля си, не е ли време,
днес Събранието родно
да си го преназовеме:
не Народно, а Негодно?!
© Чавдар Тепешанов All rights reserved.