True Parable 1
И в един ден от лятото придойдоха много хора в града.
Непознати и дрипави,
гладни и жадни и
чакаха царя до нощес.
А тогава царят излезе:
Чий е този народ, какъв народ сте вие - запита царят,
а тези отвърнаха, че не знаят. -
И кой народ не си знае бащите и дедите и това
как се казва родът?!
А те вдигаха рамене, защото не знаеха.
И се изправи тази грамада,
щото беше висок този цар повече от всичките хора,
и рече:
Аз народ , дето не си знае корена и отде се е пръкнал на тоя свят, не ща
да се меси с моите.
Щото това е племе и семката му се губи.
И каза:
Щото при мене и циганите, и власите, и всички, дето
заварих в селата, си знаят дядовците
и как са се казвали тия и що са правили с ръцете си! Крали ли са,
строили ли са.
И прокълна тълпата като каза :
Вървете в тъмнина, тъй както сте дошли от нея!
И ония се молиха много дни и жените ридаеха, че са бездомни,
но дойдоха войници и ги изпъдиха.
© Ясен Крумов- Хенри All rights reserved.