В Епидаурус*
Епидаурус- светилището на Асклепий...
И вярващи във чудно изцеление
тук идвали са хроми, луди, слепи,
и все в душите с плахо въжделение...
А аз за любовта си разпиляна
тук лекове дошъл съм да купувам,
ала от жезъла змията намотана
намигна ми:
„Не знаеш ли, че от любов не се лекува!...”
Коста Качев,
1981 г.
Епидаурус
*Асклепий(А.)- бог-лечител в древногръцката
митология, син на Аполон и нимфата Коронида.
А. възкресявал даже мъртви, за което Зевс го
убил с мълния .Епидаурус в североизточен Пелопонес,
е най-прочутото светилище на А., където се стичали
хора от всички краища на Гърция. В древния Рим бил
наричан Ескулап.Негови дъщери са Хигия и Панацея.
© Коста Качев All rights reserved.