28.12.2014 г., 8:55 ч.

В Епидаурус* 

  Поезия » Друга
279 0 2

 

В Епидаурус*

 

Епидаурус- светилището на Асклепий...

И вярващи във чудно изцеление

тук идвали са хроми, луди, слепи,

и все в душите с плахо въжделение...

 

А аз за любовта си разпиляна

тук лекове дошъл съм да купувам,

ала от жезъла змията намотана

намигна ми:

„Не знаеш ли, че от любов не се лекува!...”

 

Коста Качев,

1981 г.

Епидаурус

                                           

                                *Асклепий(А.)- бог-лечител в древногръцката

                                 митология, син на Аполон и нимфата Коронида.

                                А. възкресявал даже мъртви, за което Зевс го

                               убил с мълния .Епидаурус в североизточен Пелопонес,

                               е най-прочутото светилище на А., където се стичали

                               хора от всички краища на Гърция. В древния Рим бил

                              наричан Ескулап.Негови дъщери са Хигия и Панацея.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Щастлива Нова година за вечно влюбените - поетите! Поздрав от заснежения Предбалкан!
  • http://vbox7.com/play:0d376b36b3
    Честита Коледа, Докторе!
    Здрава, вдъхновена и влюбена Нова година!!
Предложения
: ??:??