Jun 9, 2017, 1:17 PM

В храма 

  Poetry » Landscape, Phylosophy
914 4 2

Отесняха ми всички пророчества,
олющи се всяко “анти”.
Ритуално прерязвам вени
с две пълни пазарски чанти.

 

Спирам се в храма, където
даже полумракът свети.
В ъгъла гният на купчина
безплатни нови завети.

 

Под купола юродив гълъб се смее,
измамно дрънкат вериги честни.
В притвора – отчаяни фарисеи,
в олтара – доволни грешници.

 

Домът Ти, Господи, тесен е
за Твойте сурови гости –
ония, с твърдите погледи
и с меките кости.

 

Стърчат безумци – ливански кедри.
Реве глупост – йерихонска тръба сприхава.
Причини да тръгнем – много. Все едри.
Да останем – само една. Притихнала.

 

Отвън мирно се стеле чалгата.
Виждам ясно стадата и вълците
и хората са измамно малки –
като селски вкопани църквици.

 

По улици с умни ъгли,
в колите си здраво впрегнати,
децата Ти скитат се, Господи –
щастливи

и непотребни.

 

Клисар учтиво ме пъди от храма.
На пода найлоново стене чантата.
Пушат свещи, врата се захлопва…
Въздъхвам и жертвам поантата.

© Пламен Сивов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • "Виждам ясно стадата и вълците
    и хората са измамно малки –
    като селски вкопани църквици."

    ...!
  • Хареса ми!
Random works
: ??:??