След лятото, изпаднахме във криза:
Инфлацията почна да пълзи.
И сметката ми, взе да не излиза.
Заплувах сред несвойствени води:
Паскъпването, взе да ме притиска.
Припадах от цените в моя град!
За олио - не смеех да помисля!
Отказах се да слагам - зарзават!
Не можех да уреждам стари сметки,
да плащам за вода и телефон.
Отказвах на капризните нимфетки,
не им купувах вечер Периньон!
Започнах да спестявам от закуски:
Не пиех всяка сутрин зелев сок.
В дома ми, климатиците не пусках.
Пестях дори и ефтин, нощен ток.
Естествено - не спрях да пия бира,
мастика и домашно каберне.
Отидох и веднъж да протестирам
за “корабчето” в нашето море!
Потърсих си виновник за проблема.
В статуквото и в новите лица.
На подбив да започна, да го вземам.
Да го замервам с патешки яйца!
Огледах се в момчетата от Харвард,
във Бойко, Президента и Доган!
Във всички, дето вечно ме прекарват
да стягам крокодилския колан!
Започнах да ги псувам неприлично:
За парното, за тока, за газта!
И вече, аз се чувствам пак, отлично!
С бутилка върху празната софра.
Използвам най-цветистите глаголи!
Ругая всяко нашенско менте!
Така се справям с моите неволи.
И в кризата се чувствам по-добре!
Юри
Йовев
Октомври
2021 г.
© Yuri Yovev All rights reserved.