Dec 18, 2009, 9:37 AM

Велико Търново 

  Poetry
1102 0 0

Велико Търново

 

Град на църкви и царе,

на болярски дъщери и синове,

на музеи, катедрали,

на мостове и улици стари.

 

От тебе блика толкова история,

че като те видя, ме обзема  еуфория.

Затова искам на всички да те покажа

и за твоите забележителности да разкажа:

 

Царевец е място древно, свято

и от много поети възпято,

затова човек трябва да го посети

и във величието му сам да се убеди.

 

А в Патриаршията като влезете

и стенописите разгледате,

ще се почувствате горд и щастлив,

че сте потомък на народ свободолюбив.

 

Света Гора пък е място за разходка,

красиво е и е като находка.

Там с природата може да се слееш,

толкова е хубаво, че ти иде даже да запееш.

 

От там до паметника на Асеневци се спуснете

и до величието на тези царе се докоснете,

назад във вековете се върнете

и пред техните дела се поклонете.

 

Самоводската чаршия е място интересно,

пълно е с туристи, ще го откриете лесно,

по магазините и дюкяните се разходете

и сувенир за спомен си вземете. 

 

А когато на Арбанаси се качите,

от панорамната гледка ще се удивите,

Велико Търново ще е пред Вас като на длан,

прекрасен и във чудна светлина облян.

 

И ако много вече сте се уморили

и да починете за кратко сте решили,

в някоя механа седнете

и жаждата си утолете.

 

Вечерта Звук и Светлина посетете

и на невероятен спектакъл се насладете,

на моменти ще си помислите, че е нереално,

но то е истинско и е просто уникално.

 

След това в някой хотел се настанете

и нашето гостоприемство приемете,

Ще се погрижим за Вас от все сърце,

да сте щастливи и да си изкарате добре.

 

Ами такъв е, приятели, нашият град,

със своята история той е богат,

стара столица е той на българския род

и живее в него прекрасен народ.

 

 

© Валери Бобев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??