Jun 12, 2019, 1:26 PM

Видения в пролетната утрин... 

  Poetry » Other
319 2 2

 

 

 

Видения в пролетната утрин...

 

Със ябълката, от която брахме

със теб и грях, и сладост есенес

е чудо станало и не разбрахме,

как цяла в бяло тя сияе днес...

 

А белите снежинки на цъфтежа

по устните ни лепнат като скреж,

на утринта в просъницата свежа

се будим от томителен копнеж...

 

Целувам те по сънните ресници,

ти гледаш ме със палави очи,

а вън ята от подлудели птици

се стрелкат озарени от лъчи...

 

... Отсреща по баира кукуряка

в тревата се жълтее разцъфтял,

а шета развигора из клонака

и той от Пролетта обезумял.

 

На младите жени очарованието

с флуидите си в утрото струѝ,

а с вятъра разнася то Познанието,

как „непорочното зачатие” сгреши!...

 

И вятърът развеселен участва

във полета на късите поли,

а влюбен се кълне и той, във „братството”

от Ордена на младите жени...

 

... Виж щъркелите, малко подранили,

са кацнали на старата върба:

с инстинкта си посоката открили

и мястото на старите гнезда,

 

но те децата повече не носят

и трябва да се справяме сами

и пак за „непорочното” въпроса

да уточним със младите жени...

 

На цъфналите вейки аромата

упойва ранобудните пчели

и цветният прашец, от необята

на Пролетта, неспиращо вали...

 

... Във въздуха мечтателно витае

предчувствие за Път неосъзнат...

Да тръгнем двама!... Искаш ли?... Това е

Магията на пролетният Свят!...

 

И нека хоризонтите да бягат

измамно със дъгата от небе

и Пътят ни безкрайно да разтягат-

ела, но без въпроси: „За къде?...”

 

Самият Път, повярвай, ще ни води

към: Чудната страна на Пролетта

и колкото да бъде неизброден

ще стигнем там... Дори след сто лета...

 

... Там стават чудеса съвсем реално

и сбъдват се желаните неща,

а в приказките се разказва главно

за Тайнството на Любовта в нощта...

 

Там можеш да повярваш, без съмнение:

в безсмъртие, във рай... В каквото щеш!...

Защото всеки миг е възкресение,

а всяко възкресение- стремеж:

 

-Животът; Любовта; Страстта; отново

да цъфнат дръзко и да вържат плод...

Да няма опит с ялови любови:

с цъфтеж нахалос, без душа, без род...

 

... И нищо, че във своята родина

не е възможно сам да си пророк-

там: всяка влюбена Жена си е богиня,

а всеки влюбен в нея Мъж е- бог!...

 

14.04.2013.

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Хубавичко...
  • "Там можеш да повярваш, без съмнение:
    в безсмъртие, във рай... В каквото щеш!...
    Защото всеки миг е възкресение,
    а всяко възкресение- стремеж"...

    Вълнението в последните три строфи е като участник в знамение!
    Благодаря отново за изпитаната читателска емоция!
Random works
: ??:??