Sep 11, 2024, 6:58 AM

Виртуален помощник 

  Poetry » Other
77 0 2

                Бог добър е, ще ме назначи
                за пазач на райските градини.

  Янаки Петров, „Безработният поет“

 

От жегата на лятото се скрих                     

на сянка пред компютъра – да пиша.        

А той тревожно зажужа и тих

за тебе стих в лицето ми издиша:

 

„Устата ти е с дъхав дъх на мед,              

косата – с цвят на цвят пшеничен,            

тинтява взорът ти е – слънчоглед,   

брадата ти – осил челичен.“

 

На мен пък стори ми се, че навред

на прегоряло въздухът мирише

и рой оси нападат ме наред

и вместо мене оди плоски пишат.

 

А мислех си, с изкуствен интелект       

метафори ще изнамеря свежи,

получи се обратният ефект –

поезия скалъпена, небрежна.

 

Прегрял е, казах си – като инсект,

оплел се в нета с медоносни трели.

Добрият лаптоп мой – с банален текст,

оттук-оттам събран, престиж печели.

 

Ти друг си – безкомпромисен естет,

изграждал се с усърден труд с години.

Туй шепне ми насън един поет –

пазач щастлив на райските градини.

 


Стихотворението участва в конкурса „Янаки Петров“ 2024 г. и не спечели награда.

 

 

 

© Мария Димитрова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря, ДИС. Писах го лятото, по време на жегите. Мозъкът ми сигурно се е бил нещо размекнал, та не случих на награда от тоя конкурс. За втори път. Дано на третия да е хаирлия 😃 Поне се запознах с творчеството на Янаки Петров, а това си е плюс.
  • На мен ми харесва, без значение дали има или няма спечелена награда.
    Поздравления, Мария!
Random works
: ??:??