Втори юни
Чинно коленичили,
свели глави,
така са почитали
героите и преди,
пред него стоим
ничком в краката,
а Той над нас
обърнал е главата..!
Гледа към Вола
стиснал сабя в ръката,
сякаш е готов
да тръгне към планината
пак да се сражава,
да продължи борбата
за едната правда,
на роба за свободата...
Минута мълчание,
минута изпълнена
с почит и признание,
че Той е над нас
със своя идеал,
със дух на титан
живота си дал
за България,
за свободата
на тая райска земя
и на нея тоя народ,
който да бъде стопанин,
а не безправен роб!
Автоматни откоси,
фойерверки, небето в искри,
а душата ми е свита..!
Гледам Ботев и ме е срам,
и ме боли,
че искаме всяка година
с тая патаклама
за куршума и водата
да изтрием срама..!
Във връзка с филма ,,Ботев в сянката на паметника" док. филм на БНТ1 2015
прожектиран на 11.07.2016 и 2.06.2017 год.
© Никола Яндов All rights reserved.