Южният вятър...
Понякога и в Есента
щом духне бурен южен Вятър
танцуват жълтите листа
завихрени от дъх на лято...
С един възторжен колорит
в небето облаците мамят,
а въздуха като измит
е, нереален във лилаво...
Прегърнал падащият мрак
Светът към лятото пътува,
понесен с топлият Южняк
жита залюшнати сънува...
...Но птици есенни крещят
в ята и черни, и тревожни
с предчувствие, че в тоя свят
илюзии не са възможни
и тук, по тия ширини
(и все така от как се помни!..)
не може да се подмени
редът в годишните сезони...
...Но след южняшката му страст
щом Северняка зъл завие-
в гората всеки дрипав храст
зверче на завет ще укрие,
а пък Светът ще помни с жал,
преди напълно да премръзне,
как бе Южнякът пожелал
обратно лятото да върне...
д-р Коста Качев
© Коста Качев All rights reserved.