Mar 4, 2020, 8:20 AM

За живите 

  Poetry
500 0 0

ЗА ЖИВИТЕ

 

Какво празнуваме, честваме днес?
Смъртта на загиналите отдавна,
или извоюваната наша свобода,
която купувахме, продавахме
като призрак в позорната си суета?
Загиналите – те нямат дори гробове.
Бог изплакал и над тях се смилил,
че хората от глупост, или злоба
гробовете им биха похитили.
Славим ги защото са мъртви.
Ако са живи подрязваме крилете
и със злобни, грешни жътви
пустинно ползваме полетата.
Садим на ново и се възкачваме
нагоре, все нагоре – до небето.
С техните портрети се окичваме
и леем празно слово „от сърцето“.
Пред паметници коленичим
без признателност в душата.
После ще си пийнем като величия.
Ще сме пример за децата.
„О, майко моя, родино мила“,
ний жално и милно плачем,
но не за теб, а за паричната сила.
А те, забравени,
са там, дето гарвани грачат...

 

03 03 2015
 

© Надежда Борисова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??