1 ЗА МОЯ РОД
На Запад се гордеят със барони.
На Изток – със хареми и слуги!
Все дрънкат по приеми и салони,
за славата на своите деди!...
Гордеят се, че са аристократи,
че имат в жилите си синя кръв!
О, снобите със титли са богати.
Те винаги били са тяхна стръв!...
А моите деди не са били барони!
На всичко туй са гледали със гняв!...
За тях и родословните дендрони
са свързани със Плиска и Преслав!...
И моят корен почва от Кубрата!...
Аз тръгнах по света със Аспарух!...
Замесен съм на Левски във делата...
И ме изгаря Ботевският дух...
Хайдутите, кръстосвали Балкана,
и селяните са от моя род!
Гордея се и няма да престана!
Велик е моят мъничък народ!
© Христо Славов All rights reserved.