Родопа – стара книга без корици
и светъл храм без праг и без таван!
Родопа –дом и пристан обещан
за хиляди безумни еретици!
Тук бродел е Орфей, с небесна лира
и трогнал строгия подземен цар,
пленявал с песните си всяка твар
и всички малки кварки от Всемира.
Тук боровете стигат Небесата,
рекичките пък сякаш са безброй,
отвред долавяш висшия покой
и в себе си откриваш Необята!
Тракийски гробници, безброй могили
и някакви светилища в скали…
Кога и откъде сме тук дошли
и колко имена ли сме сменили?!
Тук въздухът все още е кристален,
гърдите ти се пълнят с лекота
и виждаш – има много суета
в живота ти безсмислено-печален…
Тук бродели са „бедни“ богомили
в ужасно тъмни, адски времена,
изгаряйки в сияйна светлина –
от кладите Европа озарили!
Родопа – стара книга без корици
и светъл храм без праг и без таван!
Родопа – сетен пристан обещан
за чисти, правоверни еретици!
21.07.2022, 18:27, Горно Дряново
© Раммадан Л.К. All rights reserved.