Nov 17, 2021, 12:18 PM

Като бях на изборите... 

  Prose » Narratives
195 2 30
6 мин за четене

© Ирина Филипова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • О, мила Руми, да е само здравната система!...А то където да погледнеш- все проблеми!...Както беше казал един голям автор: "...живот ли бе да го опишеш! Разровиш ли го ще мирише и ще горчи като отрова..." А ние си пишем, за да ни олекне!Благодаря ти, че намина.
 • Иржи, аз няма да споделям мнението си относно здравната система, просто навсякъде е различно отношението и всичко е до човека. Теб обаче най-сърдечно те поздравявам за добре разказаната случка, която прочетох на един дъх. 💗
 • Има страхотни лекари, Сенилга, несъмнено, но има и...просто чиновници..А хирурзите- те трябва да са виртуозите в медицината. Много ми хареса мнението на твоя съпруг, че най- добрата операция е оная, която може да се избегне, защото всяка операция е стрес и риск за организма, освен ония, които са неизбежни....Благодаря ти, че се спря при мен!
 • Мой муж был отличным детским хирургом, он отдавал всего себя и за каждого ребёнка стоял горой.При этом говорил: "Лучшая операция это та, которую удалось избежать."
  Быть профессионалом в наши дни сложно - другие протоколы, шаблоны, стандарты
 • Първо, много се радвам, че те предизвиках да ме посетиш, Валя, но на няколко места поясних, че това не обобщава мнението за медицинското обслужване/ цитирах МВР болница, където получих всичкото внимание на света/, че това зависи от хората и от двете страни! Има такива, които не са за тая професия и права е Краси- освен знания и труд, трябва да имат и душа, при това всеки болен иска да е единствен, който има нужда от внимание и оценката е обективна- според личното преживяване...Аз самата исках да стана лекар и продължавам с интереса към всичко, що касае здравето на човек! Наистина разказът ми прилича малко на емоционален репортаж, за което съжалявам...Благодаря ти.
 • Иржи, не знам какви са тия премеждия, моя милост не е попадала на подобни, аз пострадах лятото, от някакво тъпо движение скъсах и менискус, и предна кръстна връзка на коляното, но общо взето нямам сериозни възражения относно системата. Даже застрахователите ми платиха ЯМР-то. Не искам да твърдя, че няма пробойни, но все пак детето ми в момента учи медицина и се надявам повечето лекари да са сърцати и отдадени на пациентите си. Всяко стадо си има и мърша.
 • Не зная защо много хора мислят, че от всички отрасли трябва да има депутати, за да защитават интересите им...Така могат да стигнат и до 1000 броя хрантутници...Щом и една известна актриса беше кандидат, а съпругът и- евродепутат- пак актьор...Така е, Юри, да не знаеш за кого да гласуваш..
  Ти, Роси, и всички наши по света знаят какво е лечението там, но тук...като в приказката "Клан, недоклан..."Идеш в болница- 7 дни престой! И вътре е събота и неделя, когато нищо не ти правят...Първия ден...само те приемат, а последния- те изписват. Т.е. от 7 дни- 4 са зян...Мисля, че гнева си съм изразила с това връзване с изборите..Благодаря и на теб и на Юри за това, че прочетохте.
 • Не я разбирам тази здравна система, не виждам нищо хуманно в нея, то не само в нея де! Да се молиш за направление, да плащаш при посещение, да те изпишат без да си се възстановил, защото свършила клиничната пътека... Тази система дехуманизира лекарите. Поздравления, Иржи , за наболялата тема и чудесното и представяне!
 • Тъжна е действителноста, Иржи. Много лекари станаха политици. Кой да ни лекува и за кого да гласуваме! 😊
 • Наред с картинки и клипове за Ковид, сега се разпространяват и за изборите...Какво ли не! Та в една от тях един казва на друг: "Следващите бюлетини ще се търкат! И няма да избираме, а каквото ти се падне...!" Нали има такива лотарии, дето се чегърта със стотинка.. Благодаря, Ели.
 • Всеки път с надеждата, че избираме правилно на избори! Поздравления, Иржи!
 • Но преди всичко й казват най- хуманната професия, Краси, защото когато човек страда и е безпомощен , е и много чувствителен, мисли че е единствен и му се иска повече внимание и грижи, а не бездушие! От един приятел лекар зная позицията им, че ако страдат заедно с пациента, може да го последват или изпреварят...Може би са прави...А като се прибави и бездушието и на управляващите, тежко и на здравите! Е, много се разфилософствах...Благодаря,Краси, че ме намираш винаги!
 • Сложна професия, Иржи - не става само с учене и работа, иска се и много сърце и воля. Помощта е винаги по-близо, отколкото човек може да си представи.
 • Нали това казвам и аз, Слетле, всички се кълнат на Хипократ, ама знае ли човек на какъв ще попадне- никъде не пише...Разбира се, когато търсим такава помощ ни се иска всички да ни обръщат по- голямо внимание, а това става само, ако отидеш някъде с пари....Аз от МВР болница, където имах сложна операция излязох с цяло отделение приятели. И сега се чувам с тях по разни поводи..
 • Отново се развихряш, Иржи, с две болни теми в комплект. Много правдиво и образно си ги изтипосала, но съм срещала и много добри и човечни доктори, да са живи и здрави!
 • Нали това правя, Пепи, случки колкото искаш, но и прозата взе да ме влече повече...Радвам се, че ти харесва, а на мен- че ме четете! Тия дни ще пусна Айрин. Не зная какво е удоволствието, ако ги четете на телефона...Друго е на широк екран!
 • Пиши, Павлина, пиши! Тук можем да изливаме преживявания, поне има кой да ги чете, защото навън е такова бездушие, а там, където са се клели на Хипократ, хич не бива да го има!....Благодаря, че прочете!
 • Добре разказваш, "хващай" си разни случки от живота и после ни ги споделяй! Продължавай!🍀
 • Иржи, не само на теб ти е смачкано. Живеем в смачкано време! Толкова отдавна го мачкат! Мислиш си: не може повече! Оказва се, че може!
 • О, Марги, ако се отбиваш по- често на моята страница, знаеш ли колко ще ми повдигаш смачканото самочувствие!...Половината от описаното преживяване е лично от мен и, за да избегна някои неудобства- "облякох" приятелка в него и промених името на болницата...А по борбеност...сме една кръвна група с теб! Но една лястовица не прави пролет, нищо няма да променим, само ще спечелим врагове или думите ни ще заглъхнат без ехо!...Само дето колкото и да ни мачкат- напук живеем! Благодаря и на двете с Таня, че прочетохте...
 • Аз редовно преживявам подобни случки, Таня, и ходя в краен случай на лекар, т.е търпя и като най- простия човек чакам да ми мине от самосебе си....А и, понеже съм много борбена, се страхувам "да не ги туря на място"....А пък карантинираха семейството на дъщеря ми, а те живеят отделно от мен, но аз реших да бъда честна със съседките ми и обявих това...И те взеха да ме отбягват като че аз съм болна, а едната от тях преди три дни...умря, може би от Ковид! Такъв е живота!...
 • Все си мисля да опиша как обикалях с едно такси от болница на болница с майка ми, Бог да я прости, да търсим "специалист", какъвто, естествено няма как да намериш, особено в 4 часа следобед. Измислила съм и заглавието - "Баба Марийка и Системата". Та така...
 • Привет, Иржи! Неугасващо, прекрасно слънце! Права си, скъпа! И приятелката ти също! И аз, като нея, избирам мачетето! На лекар не ходя, даже когато е нужно! Здравето не се купува нито от бакалия, нито от МОЛ! Та.... Каквото Господ ми отреди! От "плевелите," избрани и хартисали, не очаквам нищо добро! Живеем в най-тъмните времена!
 • Иржи, за съжаление е така.
  Миналата есен щях да умра на стълбите пред Ковид отделението, милосърдните сестрички и санитарите бягаха като хлебарки от нас, болните
 • Да, Силве, имам готова част на "Айрин", но исках да "промушна" и това разказче, че ще му мине времето, а в края на седмицата ще я пусна нея.Благодаря ти, че веднага ме улавяш, знаеш как добре ми действа това!...
 • Иржи, страхотна си! Радвам се, че хвана и по-малка случка. Разказала си я увлекателно и обективно. Боляща тема е. Огледално изражение на облика на страната. Като в онази болница и ние като твоята приятелка пациентка ходим да чакаме пред секциите уж да ни обърнат внимание, обаче и политикът си имат свои планове:
  " вероятно ако се наложи, можеше веднага да побегне".
  Поздравления също за хумора. Поздрави сърдечни!
 • ''Другото ми мнение'' Иржи се препокрива с това на Миночка.
 • Благодаря, Мини, много ми е драго, като те видя първа....Имам те като кадем.
  Благодаря, Квазар, че си деликатен, аз обичам не само меките четки, ами и бодливите, така човек се учи и израства...Е, аз няма за кога да се старая за второто, но този описан "частен случай" естествено не е правило, а споделено, ако съм разбрала правилно "другото ти мнение"....Аз съм била и в друга болница, на която обикнах хората, въпреки предназначението им, даже стих им написах и те го сложиха в рамка на стената...А ако става дума за новото управление има една руска поговорка " Поживем и увидем"/ Ще поживеем и ще видим/ не намерих на клавиатюрата "е" с две точки в първата дума/
 • Сърце не ми дава да те разочаровам... може би от уважение, към възрастта ти... от усещане, че имаш нужда от надежда... Затова при теб ще бъда, по-мек и ще ти кажа ''дано пък надеждата ти не е напразна''. Лично аз съм на друго мнение.
 • Иржи, такава е действителността в държавата ни. До такава степен мафията се е сраснала със нея, че едва ли има някъде читава институция и всичко това удря по народа. Който и да дойде на влас, вече е станал мафиот. А ние ще се надяваме на куково лято да се оправим! Хареса ми !
Random works
: ??:??