Шумá не чувам на вълнѝте.
И чайки вече не прехвърчат.
Седя и тихо си подсмърчам,
настинала от този студ.
Изпразнена от този глад.
Не искам вече да се питам
какво и как да се поправи.
Научих се да се предавам
и да не тичам с устрем луд
към своя личен малък ад.
Аз влачих с кофи и бидони
любов от моя водоем,
очаквайки голям подем
в равнището на този гьол.
Дори заквака нещо там.
От гьоловете милиони
най-сух избрах да се наквася.
Нарекох го пустинен оазис,
събрах изсъхналата сол
–
и си забърках океан.
Напълних го с вода, рапани,
корали, миди и калкани,
развихрях бури нежелани
за да пробудя тази жаба,
целуната да бъде принц:)
Посявах слънчеви лъчи,
изграквах ведри птичи песни,
течения подреждах лесни,
да плавам, накъдето трябва,
след своята идея фикс.
Но локвата се случи плитка.
Токсична, мазна от бензин.
С недефиниран цвят – не син.
Там оцелява само плява,
поглъщаща вода без свян.
Плевих, поливах неуморно.
Изплаках всичките морета.
Пресъхнах, гледайки небето…
И все си мислех, че се давя
в безбрежния си океан.
Сега е все така студено,
а сърчицето наранено
си стискам в сухите ръце,
да оцелее то поне.
Не знам защо съм тук въобще.
В напуканата кал проблясва
една нещастна локва мазна,
в която всичко тихо цопва,
потъвайки в токсична тиня,
която даже не е синя.
Дори и кръговете по водата
изчезват като тих, плах шепот.
Не, не е океан това.
Дори не е водохранилище.
И ад не е – ами чистилище.
Полях си празната пустиня,
и взех хайверче – милостиня:)
Дочаках го, и аз закваках.
На жаба станах от принцеса.
На жабата не ѝ хареса,
че вече нямам небеса,
не генерирам чудеса:)
Но вече зная, в гьол – така е.
Изчерпа се. Ще дойде краят.
Друг път ще избера към рая.
Просторите стоят открити
за всички видове развити.
А жабата пак ще си ака
във онзи гьол, във който квака.
© Ксения Соболева Todos los derechos reservados
История е, да, моята