15 ene 2024, 15:35

Автопортрет за изгаряне 

  Poesía
146 6 6

АВТОПОРТРЕТ ЗА ИЗГАРЯНЕ

 

Един живот живеем – при това

не го живеем точно както трябва.

Но на дръвник не преклоних глава.

И не оголих тежък врат под брадва.

 

Не гънах чупки в кръста – не склоних

да стана властник, редом с овластени.

Покланях се единствено на стих.

И само в храм заставах на колене.

 

Не се родих – резервният играч.

Не бях кибик на масата с белота.

Въртях километражи всеки мач

и хвърлях яко зара във живота.

 

Не се пестих – и не спестих пари.

Не бях богат – по-беден и от просяк,

аз вино пих с мъжаги канари

и кръста си под бичовете носех.

 

И се качих на истинския връх,

на който само Господ се е качвал –

бях мисъл в песен – пях ви я до дъх –

сълза и смях – бях жертва, не палача.

 

Загърбих честно своя двайсти век.

С лула тютюн, праханец и огниво

бях всъщност най-щастливият човек,

защото миг живях, но бе красиво.

 

Над книга, над Жена – и над дете

единствено душицата си свеждах.

И всеки, който може да чете,

съзираше в очите ми надежда.

 

Светът край мен се правеше на глух.

Светът край мен миришеше на мухъл.

Но – силици събрах – и сетен дух! –

и пеех аз – и глухите ме чуха.

 

Какво спечелих? Слава? И злата?

И покрив нямах – вятър го отнесе.

Когато си отида от света,

на моя гроб изпейте тази песен.

© Валери Станков Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Ами той си е много висока топка. Той е национален български поет, неотстъпващ по нищо на Фотев. на Стефан Цанев и много други. Макар и клише - той е класик приживе.
    Много хора не го харесват и мислят за чепат, но той просто не понася посредствеността и си казва всичко в прав текст, без да го е еня кой какво мисли или дали го харесва. Крив е като Пенчо Славейков и с това ми е много симпатичен.
  • Класика!
  • бях всъщност най-щастливият човек,
    защото миг живях, но бе красиво.
Propuestas
: ??:??