Селото, изчезнало преди
някой да ме нарече по име.
Оцелели няколко добри,
сгушени във себе си колиби.
До реката - плачещи върби
ронят тишината като спомен.
В ниското неистови щурци
се опитват песен да догонят.
Дворът е отдавна запустял.
Къщата я няма. Само двете
стълби са останали. По тях
дядо ми отиде на небето.
Минало усещане за дом
пренасища въздуха с вълшебство.
Вятърът минава мълчешком.
Свобода, оставена в наследство.
Люлката е празна. Пролетта
слънцето люлее, преди пладне.
Бъдещето няма детски глас,
който да извика като падне.
Ябълката - грейнала жена,
стопанисва спомена за радост.
Свети насред този малък рай
и очаква да я зърне дядо...
© Бистра Малинова Todos los derechos reservados