Орис
Нощ като другите -
безкрайна, сива, мразовита.
Камината изпълва с топлина
душата ми от болка свита.
Аз моля се на Бога всеки миг
и в шепи стискам мъничко надежда.
И пиша своя стих след стих,
ликът ти мил в който се оглежда.
Стоиш на каменния бряг
оплетен от дълбоки мисли.
Дори и падащият сняг
от там не може те измести.
Ти чакаш вкъщи да се върне
красивото ни, слънчево дете...
Макар да знаеш - преди много време
отне ни го туй, бурното море.
В лодката стояхте двама -
в очакване на рибата голяма,
yнесен от детински смях,
невиждайки надвисналия мрак.
В миг облаците черни
изсипаха се върху вас
и с рибите току-що уловени
синът ни мил изплъзнa се тоз час.
След кратката борба жестока,
заливан от пенливата вода
лежиш изхвърлен на брега самотен,
с обувка детска в ръка.
Бойка Ангелова
03.12.1998
Долни чифлик