Порода
Роди се в храстите на тротоара
едно кутре от рижа кучка стара.
Известна бе на млади и на стари -
и породисти, пък и помияри.
Настана вой и лай до небесата -
не могат да решат кой е бащата!
Съседският булдог им се иззвери
и прилика със себе си намери.
Пък пуделът на дамата отсреща
започна да го поучава вещо:
- Главата и коремчето са прави,
но крайниците - къдрави и здрави,
и гледайте, не бих му се учудил,
ако израсне като кралски пудел!
Един младок се блъскаше да мине
и викаше: „Аз тук съм от година!
Ушите му са вирнати и дръзки
като на нас, на истинските хъски”
- Я стига вече! - викна пес проскубан –
аз дълго време в майката бях влюбен!
И нищо чудно подир месец в парка
да се разхожда истинска овчарка!
Намеси се завчас и пекенеза:
- Е, може и роднина да излезем!
Виж колко са му мънички крачката,
с това породата ни е позната…
Послуша спора кучката, послуша,
и всичко вече ù дойде до гуша.
Застана пред кутрето горделиво
и заяви на всички закачливо:
- Породата му днес е много модна.
Нарича се КВАРТАЛНА ПРЕВЪЗХОДНА!
© Касияна Винева Todos los derechos reservados
важно е "степенуването"