Сонет
(Теменужено)
Намерих цвете със ухаен аромат –
една красива малка теменужка,
сред дивния планински свят,
където пролетен ветрец полюшва.
Наоколо щурчетата подскачаха игриво,
припявайки познатия рефрен,
а цветето се сгуши някак срамежливо
в тревицата със плаща ѝ зелен.
Създанието крехко понечих и откъснах.
Бях от прелестта му вдъхновен.
Нежно го погалих аз със пръсти –
то винаги ще бъде в мен!
Ти, моя Теменужка, си една,
аз вярвам в теб и в любовта!
© Русин Катански Todos los derechos reservados