26 feb 2023, 17:17

Вечерня за прошка 

  Poesía
167 4 1

ВЕЧЕРНЯ ЗА ПРОШКА

 

Денят се свърши някак изведнъж.

Преди да е дошъл, и си отиде.

Ще се залутам в есенния дъжд –

неясен силует, почти невидим.

 

Без име. ЕГН. И без адрес.

Нарамил само дрехата си връхна.

Благодаря ти, Боже, че и днес

успях въртопче въздух да си вдъхна.

 

Че бяха с мене хората добри.

И в шепата ти щедър бе черпака.

И твоята десница ме смири,

преди ръка да вдигна на глупака.

 

Че тази нощ ще спя като дете,

изкъпано във бабино корито! –

което друго от света не ще,

освен да сее – и да жъне жито.

 

Полезно изкопаемо от век,

невписан в безпристрастните анали,

аз вече знам, че Ти си жив човек! –

дошъл със мен за живите да жали.

 

Аз лошото на този свят простих.

И си редя молитвата среднощна –

благодаря! – дори за този стих,

със който дадох – и ти искам прошка.

 

© Валери Станков Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Това е голямата поезия - всеобичаща и всеопрощаваща.

    аз вече знам, че Ти си жив човек! –
    дошъл със мен за живите да жали.

    Аз лошото на този свят простих.
    И си редя молитвата среднощна –
    благодаря! – дори за този стих,
    със който дадох – и ти искам прошка.
Propuestas
: ??:??