Прибирам си думите. Там, откъдето са те,
небето е толкова близо, че свършва земята.
Понякога литва крилото на къщно перде,
но силният гръб на изгрелия ден го намята.
И думите само ограждат безбрежния цвят
на първото пролетно синьо. Рисуват контури
и босите стъпки на някоя буря броят
с метричната точност на своя порядък ажурен.*
А смисълът – той е онази припламнала длан,
която допира в молитва дланта на сърцето.
Земята, която остава след есенна бран,**
със своята бедна, дълбока надежда да свети.
Една Бетелгейзе*** над нея е онзи простор,
към който пътуват щастливите мои куплети.
Прибирам си думите. Стига ми ясният взор.
И стига ми само сърцето да може да свети.
_________________________________________
* -Вид бродерия върху изнищен плат
** - Стара дума за оран
*** - Червен свръхгигант, намиращ се от 643 ± 146 светлинни години от Земята.
© Петя Цонева Todos los derechos reservados