3 sept. 2019 12:19  

Борис Ревчун* (Украйна) краткостишия и афоризми 

253 8 14
13 мин за четене

© Красимир Тенев Todos los derechos reservados

Свързани произведения

Comentarios

Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
 • Eipril (Хари Спасов)
  Благодаря за мъдрите думи, Майсторе!
  Въпреки всичко, аз съм Ти благодарен! Не само на теб, но и на всчки! Майката му е Анапест! Все на третото и трéс!
  Амфибрахии? Кой го знае наш Онахии( не, че беше онанист). Десет стъпни, осем стъпни...
  Удрѝ тук! Удри там! Некой църка,а не знам! Туй хорей ли е? А, знам!
  Я си удрѝ
  ямба! И на сън, той е винаги добър!
 • maistora (Красимир Тенев)
  Благодаря ви!
  Хари, аз някога мислех, че съм велик шахматист. В казармата един новобранец ме разубеди. Оказа се, че е гросмайстор и шампион на Балканския полуостров за юноши. А аз бях просто един усърден в шаха аматьор. Научих някои основни неща от него. И главно - че има да уча още мнооого.
 • VasilIvanov (Vasil Ivanov)
  Наистина прекрасни преводи! Моите поздравления! Браво!
 • Eipril (Хари Спасов)
  Благодаря, Майсторе! Когато дойдох в сайта мислех, че съм велик! Сега мисля, че съм нищо! Вашите съвети са безценни за мен! Особено се уча от преводите Ви! Мисля си, че завинаги, ще остана " хибриден" автор! А всеки знае, че хибридът плод не дава! Благодаря, че Ви има и сте тук!
 • anabel7 (Албена Димитрова)
  Майсторска работа, какво повече да кажа... Моите почитания!
 • ИнаКалина (Красимира Чакърова)
  "... Memento mori... Страх в детето...
  В морето на живота, ето,
  съзирайки брега финално,
  венеца, плуващ там печално,..."

  "Невнятна – сausa perduta –
  над мене, и над теб – съдбата:
  кому под кѝла седем фута,
  кому два метра под земята."

  Да, точно така изглежда. Лесно И въпреки, че е богатство да може да четеш в оригинал, изключително ценно е преводът да предава възможно най-пълноценно духа на творбата. Неловко е аз да ти давам оценка Адаш, предвид на твоя доказан майсторски опит в областта, но няма как да не споделя с удоволствие възхищението си!
 • maistora (Красимир Тенев)
  За жалост, не винаги е оценен. Понякога читателите си харесват някой превод, копват си го и дори не смятат за нужно да напишат името на прводача. Други го споделят и литратурният превод, който е творчество, над което има авторски права, получава самостоятелен (анонимен) живот, а преводачът бива обезличен.
 • Ranrozar (Стойчо Станев)
  Трудът на преводача е двойно оценен! Един път като знание и втори път като творчество.И когато има сливане на първото с второто: насладата е за читателя.
  Поздравления, Красимир!
 • yotovava (Валентина Йотова)
  Много добри преводи, Краси, знам, че е трудно, но това не се вижда.
 • Синьо.цвете (Мая Нарлиева)
  Лесно ли?! В пъти по-трудно е от написването на класическо стихотворение. Ако една стихоплетка се сравни с таблицата за умножение, поет.й превод се равнява на висша математика. Превеждащите могат да пробват препотяването.
 • maistora (Красимир Тенев)
  Благодаря ви. Ако на читателите им се струва, че съм имал късмета да ми се паднат лесни за превод неща, значи съм се справил добре. Не съм ги избирал аз. Това е подборка на автора. Кратките фрази са по-трудни за превод. При компресираното съдържание в малък обем няма много възможности за инверсии, перифрази, смяна на позиции на стихове. Дори размера не е лесно да се спази навсякъде. Не винаги може да се прибегне до анжамбман при достигане на размера на оригинала и редуциране на съдържанието в следващия стих, защото следващият е последен и от превода на падежа произтича предлог, което увеличава размера.
 • Синьо.цвете (Мая Нарлиева)
  Не знам колко човека си дават сметка за нивото на повишена трудност на поетичния превод.
  Поздравления, Мастер!
 • Елка (Елка Тодорова)
  Хубав творчески превод, много ми хареса стиха в началото! Философските сентенции са уникални. Поздравления за избора и за превода!
 • Anita765 (Ани Монева)
  Много точни преводи. А що се отнася до творчеството на Борис Ревчун, действително в него мислите са повече от словата. Хареса ми философията на светогледа му. Направи ми впечатление и лекия му хумор. Понякога се учудвам на двата полюса при такива автори - дълбочина на мисленето, граничещо с мъдрост и изключително ефирирният им хумор.

© 2003-2019, Georgi Kolev. Todos los derechos reservados. Las obras son propiedad de sus autores.