8 июн. 2023 г., 07:28

Автопортрет с варненския дъжд 

  Поэзия
143 2 2

АВТОПОРТРЕТ С ВАРНЕНСКИЯ ДЪЖД

 

Сякаш че лятото нейде офейка –
пътник, прехвърлил отсрещния рът,
и в небесата – раздрана жалейка,
черни пердета размята дъждът.

 

Варна смали се, закиха, настръхна,
купи в аптеката капки за нос.
Скри си кантарчето с дрехата връхна
благият вечен арменец – Бедрос.

 

Главната улица сякаш омекна,
чуха се бягащи стъпки на мъж.

Двама педали от някаква секта
мъкнеха библии в юнския дъжд.

 

Плажът се спити, вълната се сгърчи,
тръсна морето три тарги със сол.
С моето старо китайско чадърче –
тръгнах си – трезвен, ненужен и гол.

 

Чайките гладни джуруми извиха,
в парка повехнаха всички цветя...

С поглед, забит в тия няколко стиха,
сякаш че лятото днес отлетя.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Много варненско време и мирис на Варна! Браво!
  • Плажът се спити, вълната се сгърчи,
    тръсна морето три тарги със сол.

    Специфичен и неповторим
Предложения
: ??:??