Там някъде сред бръчките на времето
една усмивка се белее,
необяснима като тържество
в беззъбата уста на ветровете...
Защото те ощърбавяха
от непрестанно глождене на камъни,
докато аз в невидимия пламък
ще черпя вечно вдъхновение.
Трептят от хармоничен смях
изконни листи
и даже призраците им
трептят от смях,
а аз съм сребролеен тътен,
творящ се от метличен шепот
и от пурпурно легато.
Луната с позлатените рога
като пиян сатир, извезан е
върху небесния гергеф
и скъсаното копче е
от униформата
на Бог.
Тя е оная точка светеща,
поставена след неизреченото изречение,
защото аз съм речена и питаща
и ключ в началото на петолиние.
Защото аз съм въпросителна
от клетки, жадни да узнаят
неназовимото дори.
Сърцето ми е любопитен охлюв,
който напира да изправи гърбица,
да се превърне в удивителна,
но ме боли, така боли...
Земята е една безкрайна гробница,
от кости съградена
и всяка кост е точка на история.
Земята се гради от многоточия,
но костите не могат да говорят,
а гробниците също...
Но аз говорих през хилядолетията,
говоря днес и ще говоря утре -
изслушваха ме всички,
даже тия, които не желаха да ме слушат,
но трима само рекоха ми: ”Чух!”
Те бяха Бог и Сатана.
А третият - бе старец глух.
Преди бях спомен, в който се оглеждах,
сега гмурец съм
със венеца от корали,
който напразно търси дъното.
Такова няма, няма и да има.
А утре ще съм нещо делнично,
което днес е чудо.
И все така ще преживявам
пред листите прекрасната си лудост
в безкрайността благословена.
За да тъка небето като птица,
от слънчева безпътица ранена,
да съм копито искрометно на лопатар,
за да разкъсам утробата на планината
и с най-мощния си глас
да нарисувам свободата,
да бъда плаха рибешка следа,
родила в болка
безтегловното пространство,
докато се разгоря
във многоокатия си ден,
задължителен като часовник
на гара,
от прощални целувки сътворен.
А някъде сред бръчките на времето
една усмивка все ще тлее...
© Диана Кънева Все права защищены