13 нояб. 2021 г., 17:44

Децата на дявола 

  Поэзия » Любовная
679 1 7

     

   Децата на дявола

   / Приказка за по-големи /

 

Във приказното царство, 

далече от света,               

живяла хубавица

и прелестна била.

 

Наричали я Златка

за златната коса –

тя падала свободно

на двете рамена.

 

Обичали я всички,

и приказна била,

красавица неземна

и мила, и добра.

 

Във царството щастливо

царял безкраен мир

и мъдро, справедливо

го хвалели безспир.

 

Но дяволът злосторен

направо завидял

и с плана си коварен

момата похитил.

 

Принцесата затворил

в далечна пещера

и никой не откривал

красивата мома.

 

Той искал тя да бъде

на дявола жена,

при него да остане

във тая пустота.

 

Принцесата нещастна

проляла куп сълзи

и молела тя Бога

оттук да я спаси.

 

Тогава Бог изпратил

при нея ангел мил,

девойката погледнал,

сълзите ѝ изтрил.

 

Когато точно искал

оттук да я спаси,

то дяволът се върнал

и хвърлил куп искри.

 

И ангелът уплашен,

изгубил я за миг,

а дяволът злосторен

я грабнал и укрил.

 

И минали години,

красивата мома

живяла във пустини

със дявола сама.

 

Но не след дълго Златка,

харесала го тя,

той имал и достойнства

и радвал я в нощта.

 

Поискала от него

да се преобрази,

поискала жената

деца да му роди.

 

А дяволът доволно,

прекрасен вид добил

и много, много скоро

с дечица се сдобил.

 

Израснали красиви

и умни, но и зли,

Рода си продължили

и дяволски били.

 

И днес ги има много

по цялата земя,

но да не съдим строго

красивата жена.

            Мария Мустакерска

 

© Maria Mustakerska Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Квазар (DIMOnic) и M1234567891 (Миночка Митева), много благодаря!
  • Много си падам по приказки за големи, като тази!
  • Квазар (DIMOnic), жанрът е приказка, а в приказките всичко е възможно.
  • Синьо.цвете (Мая Нарлиева), Jackie151 (Антоанета Иванова) и Петя_Ап (П. A.), сърдечно благодаря за коментарите!
  • И на мен ми хареса.
  • Оригинален начин за представяне на Злото. Поздравления, Мария.
  • Често се подчинняваме на изкушенията, за да се отървем от тях (перифразирайки О.Уайлд), така че не е здравословно да съдим другите.
Предложения
: ??:??