На Гриша Трифонов
Не си тръгвай, Приятелю!
Не ти ли отмаляха краката?!
Ела!...
Ела, поседни да попеем,
както толкова години назад!...
Ще овдовее китарата ти сама...
Без теб ще овдовее
с тази черна забрадка.
Не си тръгвай все още!
Предателски мокър е този градски паваж...
Тук не свършва градът, а и главната улица
пази за теб по-добрия си край...
Късно е вече.
Късно - прибраха се автобусите,
захлопна се някъде по мъжки врата...
Не зная как да те спра,
не разбирам защо се разбърза.
Котката на кого я хариза?
Взе ли онова старо бомбе?
Навън е студено, очаква ни зима...
Поспри в "Пирогов" за глътка въздух поне!...
"Пирогов" е един светъл случай.
Него заобикаля го всяка злобна жена...
Поспри, поседни!
Не се ли научи,
че има любов и след смъртта?...
Не ме чуваш, разбирам...
А аз вече прегракнах.
По витрините мокри -
пеперуди неустоимо кръжат.
В кафенето под кестена
свършват всички галактики,
а в края на лятото - знам - ще ни чакаш...
С нова песен за дългия път...
© Красимир Чернев Все права защищены