1 июл. 2023 г., 18:15  

Картината на живота 

  Поэзия » Философская, Свободный стих
232 1 6

Била съм в живота си:

 

и волева, и слаба,
и безразлична, и одухотворена,
и дребнава, и "широко скроена",
и емоционална, и студена.

 

И обидчива, и над "нещата";
и умна, и глупава,
и пестелива, и "с широки пръсти",
и работлива, и не дотам...

 

И подредена, и разпиляна,
с много неща съм се захващала.
Влагала съм в някои душата си,
в други – не(голяма грешка!...)

 

Съобразителна, но и наивна;
и жизнерадостна, и унила,
и решителна, и колеблива,
и свободна, и не съвсем...

 

И обичаща, и обичана
(рядко и двете едновременно!)
И алтруистка, и егоистка,
и вдъхновена, и равнодушна.

 

И съм се разочаровала,
и съм се възхищавала;
и с илюзии съм се разделяла,
и съм вярвала...

 

Много дълъг списък,
(а може да бъде и продължен)!...

 

***

 

Човекът е като палитра,
на която се смесват цветове,
получават се нюанси –
студени и топли,

 

ярки и пастелни;
с четката – своето тяло,
и ум, и душа, всеки един
твори картината на живота си!...

 

© Радослава Антонова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??