15 нояб. 2024 г., 09:32

Котето, което не пресече 

  Поэзия
71 2 2

КОТЕТО, КОЕТО НЕ ПРЕСЕЧЕ

 

По-живичко от изгрева карминен,

от кълбовидна мълния пред скок –

едно котаче искаше да мине

шосето край панелния ни блок.

 

Но сякаш че прииждаха за празник,

на който вече всички са дошли,

лавините от фордове и мазди

и разни други марки на коли.

 

Е, хайде, котараче, давай смело,

щом трябва, на червено пресечи? –

все някой пришълец – добряк от село,

ще спре и ще ти кимне със очи.

 

Все пак, дори не си и черна котка?

Не сме и ние чак пък подлеци.

И ти ще минеш – с рунтава походка

през този свят на мишки и врабци.

 

В град-лудница с автомобилни тапи

и аз бях като теб – едно зверче.

Бях котето с премазаните лапи,

което не успя да пресече.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • И дълбоко след буквалната картинка е посланието ти, Валерий! Светъл ден ти желая!
  • Така сме всинца, Валюше, в големия и неприветлив град.
Предложения
: ??:??