21 февр. 2024 г., 07:45

Кутийката на Мама 

  Поэзия
222 4 5

КУТИЙКАТА НА МАМА

 

... понякога отварям през нощта кутийката с хартийките на Мама –

за кой ли път "Обичам те!" – чета в изпратена от тати телеграма,

рецепта за смокинов конфитюр, ванилов крем и сладкото от вишни,

и картичка – "Стрелите на Амур", за спомен от любовите предишни,

бележката за ток отпреди век, запазена рисунка на сестра ми,

и снимчицата моя по елек, нащракана сред дворните циклами,

 

плик, съхранил ми детските коси, и лист хербаризирано алое,

нотариален акт – за нещо си? – което нивга няма да е мое,

и стихче, съчинено с чер молив от милата ми майчица в тефтера,

о, Времена, в които бях щастлив, невям далеч останали сте вчера? –

затварям скришно стария комод, където ми е детската пижама...

Един прекрасен спомен за живот, събран с любов в кутийката на Мама.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Всеки има такива аналогови спомени. Пожълтели снимки, картички, писма. Но нашите внуци нямат да имат такива съкровища, които да пипнат и да усетят отпечатъците на тези, които са ги докосва ли и милвали преди много години.
  • Просълзих се, всеки има такава кутийка! 👍
  • Страхотно! Препоръчвам и пет звезди от мен ✴️✴️✴️✴️✴️
  • Разплака ме, човече. Евала!!!
  • Хубаво е, че ги има тия кутийки, за да ни стоплят със спомени.
Предложения
: ??:??