15 мая 2015 г., 21:15

Липса 

  Поэзия
612 0 3

Как се изразява липса?

Моля, който знае, да ми каже!

Как, поете, пълниш с думи листа,

като всъщност вътре ти е празно?

 

Как, художнико, захващаш четката

и боите как във липса съчетаваш?

Има ли в рисуването сметки,

чрез които празнота се пресъздава?

 

Музиканти! Как редите ноти

по изпълнено със липса петолиние?

Как във звуци ваете живота,

плачещ по изгубеното минало?

 

Тишина... Не казва никой

тайната за липсо-изразяване.

И се чудя: кой ли да попитам

как чрез липса да достигна оздравяване?

 

(Трябва да я изразя, за да успея

да я превъзмогна. (Нея или тебе?)

Трябва празното сама да преживея.

Да загубя теб, за да спечеля себе си.)

 

Може би не се извайва липса

в скулптура, картина или песен.

Може би, си мисля, като гипс е

за твореца празното. И тука лесно

 

виждам отговора на първоначалното си питане:

тя, липсата, ни действа като патерица.

Помощник ни е като трудно скитаме,

но спъва в нас творците-катерачи.

 

Така ще ни крепи, докато сам-самички

си спомним как пристъпва се изправено.

И тук е тайната: изкуството на липсите

е в туй да ги използваш. До забравяне.

© Теди Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??