5 мар. 2023 г., 17:59

Незавръщане у дома 

  Поэзия » Строгие формы
240 4 12

НЕЗАВРЪЩАНЕ У ДОМА

Аз отдавна си казвах: – Не влизай във празната къща.
Тя се храни с души на скиталци и клети бездомници.
Капе залезът – сякаш свещици припламват в прозореца.
И след мръкнало често дъждът като гост се завръща.

Не нощувай сред прашния спомен за дом и стопани.
Стенат още стените и вбесяващо столът прискърцва.
Висне – на гвоздей провесена, пъстрата бабина кърпа,
сякаш знаме развява поръбки – отколе продрани.

Не разравяй огнището, нека да спи пепелта му –
да сънува как някой във скута му бъдник разгаря,
как ухае на мед, на канела, на бърза цигара,

в полунощ как луната блещука сред топка кристали,
и сребрее следата на охлювче в сухата бара –
към света, в който мъртвите с живите не разговарят.

© Валентина Йотова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??