Приказка за Самотата
... оседлай ми враня коня
китка здравец ми подай –
тръгвам Вятърът да гоня
с ярост в пътища без край!...
Ще го стигна в Необята,
в приказна една страна –
там където непозната
чака хубава Жена...
Тя, омайващо красива,
(сбрала хиляди мечти!),
но самотна, не щастлива
преживява в тъжни дни...
... В някакво обратно време
там магьосник зъл и стар
бил поискал да я вземе
за жена пред свят олтар...
Тя решително отказала
ядно тропвайки със крак –
и магьосника намразила,
но сдобила се със враг.
Даже Мисълта е слаба
да предвиди яростта,
но не я превърнал в жаба,
а проклел на Самота...
Той познавал Самотата –
как измъчва бавно... Как!...
...Чудно, виж: на Красотата ѝ –
не посегнал оня маг.
Също: и да бъде вечно
млада тя, (но не за дар!...),
а да разбере, как вечер –
Самотата е кошмар!...
Времето и Самотата
съюзени във едно
„мачкали“ без жал Жената –
с клетвеното му клеймо́...
Хищно дебне Самотата
и човешката душа
гърчи се в неосъзната
болка дойде ли нощта...
... А годините с апатия
трупали се по една...
Във живота – „прокълнатия“
гаснела тя в Самота!...
Без любов... Без мъж в живота...
– Ласка ли?...
– Какво е то́?...
А в сънят ѝ някой тропа –
с пот се буди на чело́...
Съ́мва се и Самотата
пак започва да гризе́ –
гърчи се в амок душата,
тръ́пнат стройните нозе́...
Бавно дните ѝ се влачели
като есенни мъгли́,
ветровете даже плачели –
с нея в тъжните нощи́ ...
А в столетия забавени
Времето на тъжен ход
трупало мечти забравени
в „прокълнатия“ живот...
По-добре да бях на жаба
(често мислела си тя)
всичко скъпо ми ограбва –
хищницата Самота!...
Чул магьосника, но вече
бил „присъдата“ избрал –
и не можело обречен
да променя своя дял...
И веднъж щом бил предрекъл
да живее в Самота –
там Животът бавно текъл
като част от Вечността...
Ставала все по-прекрасна
с Времето тя в Самота...
(Щом магията е ясна –
младост, хубост, но сама́!)
Виждала на хоризонта
често кораби на път,
но в Съдбата ѝ самотна
те не искали да спрат.
Как да стигне хоризонта
в изначалният му бяг –
хубавицата самотна
чезнела на своя бряг!...
Про́мисълът, зная, бо́жи
обладава Вечността
с Красотата, за да може
да осмислим Любовта!...
Онзи маг по правилата
(даже да не иска сам!) –
трябвало от Самотата
изход да предвиди там...
... За това ще я открия,
(цял живот ще отделя́!),
но зловещата магия
със Любов ще разваля́...
Самотата сам познавам,
в Красотата съм се клел
и магьосникът тогава
ще извикам на дуел...
След победата: с Жената,
с Красотата, с Любовта –
по инерция нататък
ще допрем до Вечността...
... А на него ще му върна
Самотата – звяр ранен:
нека те да се прегърнат
със Проклятие от мен!!!...
25.07.2021.
© Коста Качев Все права защищены