Живеех на далечен, поетичен бряг
проспивах дните си или пък гмурках се за риба.
До оня ден,във който свръхтайно жури ме избра
и прати ме на мисия секретна на Малдивите…
Пътувах дълго: със самолет, със кораб и кола.
Достигнах бряг – роднина някакъв на моя…
Полегнах върху пясъка му и по всичките шпионски правила -
заскучах… безгрижна реейки очи в простора.
Ден, два, неделя, месец – и - най-после го видях:
измислената линия, наречена „Екватор”.
Присламчих се невъзмутимо и след още месец–два –
успях да го избутам на север – с педя, две, та даже лакът…
По-късно, пред комисията, изнесох цял доклад.
Комисията по „Преместването на Екватора”.
Разказвах колко труд съм вложил, забравил жажда, глад и страх,
загърбил земните наслади – не агент, а гладиатор…
Сега - с глава бучаща, почиствам бавно старата лула -
остана ми едничък спомен от столицата Мале…
Каква ти столица?! Какви Малдиви?!
Какъв ти шпионаж?!
Очаквайки изместването на Екватора -
пак прекалих с мастиката и таратора…
© Красимир Чернев Все права защищены