Царят на римите, асът на жанра
срички брои, на гердани ги ниже,
тука добавя, там пък изважда -
сметката нещо все не излиза.
Ех, как не слушат пустите рими,
строя развалят, стъпката бъркат.
Някак по смисъл все се нанизват,
искат с идея и чувство да бъдат.
Точки хвърчат, запетаи изпадат…
Брей, че беля си взе на главата!
Тропи изскачат току из засада
и се наместват, където заварят.
Ама не може така, протестирам!
Как от ТОВА да направя изкуство?
Я, стойте мирни, че ви изтривам
И във буквален и в прéносен смисъл!
И от уплаха немирните срички
мигом се смръзнаха двенки по двенки
и си подадоха бързо ръчички
римите мъжки и римите женски.
Царят на римите, асът на жанра
с радост въздъхна, ето най-после
дивна постройка в „хорей”-на премяна
в миг възвиши се кат молив подострен.
„Беше сухо, стана мокро,
дал пък дъжд не заваля?
На паважа куче бодро
пиш направи за беля!”
17.11.2010
© Росица Все права защищены